Dette innholdet er publisert før 1 juli 2021 av GIEK eller Eksportkreditt Norge.

Prosjekter

Landet 30-millionersavtale i Kina: – Ikke sikkert vi hadde fått det til uten eksportfinansiering

– Det er den største avtalen vi har på dette feltet, sier Oscar Olsen, som er ansvarlig for utstyr til papirindustrien i Alfsen og Gunderson.

Den norske bedriften er ledende innen vann-, luft-, tørke- og renseteknologi. I Kina forhandlet de for to år siden om en avtale om salg av utstyr til papirmaskiner. Avtalen var verdt 30 millioner kroner.

Problemet var bare at den kinesiske bedriften ikke hadde mulighet til å betale hele beløpet der og da. Løsningen ble eksportfinansiering gjennom Eksportkreditt og GIEK. Eksportkreditt tilbyr finansiering til selskaper som kjøper varer og tjenester fra bedrifter i Norge, mens GIEK utsteder garantier på vegne av den norske stat.

KINA-SUKSESS: Oscar Olsen i Alfsen og Gunderson er veldig fornøyd med hjelpen den norske eksportøren har fått fra Eksportkreditt. Foto: Brand Studio MILLIONAVTALE: Thor-Magne Johansen fra Eksportkreditt (nr. 2 fra venstre) var med da Alfsen og Gunderson inngikk en avtale med Anhui Taipingyang Special Mesh Industry i Kina verdt 30 millioner kroner. Foto: Alfsen og Gunderson

Fikk gunstig låneavtale

For å ha råd til investeringen på 30 millioner kroner måtte kunden i Kina, Anhui Taipingyang Special Mesh Industry, ta opp lån. Men hvis de tok opp lån i en kinesisk bank, ville det blitt altfor kostbart.

– Kunden i Kina antydet at de ville få en rente i kinesiske banker på 7-8 prosent. Ved hjelp av Eksportkreditt fikk de en rente som var betydelig lavere, forteller Olsen – og fortsetter:

– Vi konkurrerte mot en tysk leverandør om å få avtalen, men den norske avtalen hjalp til med å bikke det i vår favør, sier han.

Det finnes lignende eksportfinansieringsordninger i Tyskland, og Olsens inntrykk er at den norske løsningen ble valgt i konkurranse med den tyske løsningen.

– Avtalen kunne falt bort

– Løsningen fra Eksportkreditt var helt avgjørende for at vi landet avtalen på det tidspunktet vi gjorde. Det kan hende vi hadde fått jobben på sikt, uansett, men det kan også hende at vi aldri hadde landet avtalen. Noen prosjekter faller jo bort hvis kunden ikke får orden på finansieringen, sier Olsen.

Thor-Magne Johansen fra Eksportkreditt bisto Alfsen og Gunderson i prosessen og var med til Kina for å signere avtalen. Han mener det ikke finnes noen ulemper ved å bruke Eksportkreditt for norske bedrifter som ønsker å eksportere produkter til utlandet.

HJALP TIL: Thor Magne Johansen er ansatt i markedsavdelingen til Eksportkreditt. Der jobber han med energi og industri, og han har et spesielt ansvar for eksport til Kina. Foto: Brand Studio

– Vi tilbyr konkurransedyktige lån til den utenlandske kunden av den norske eksportøren. Den norske stat overtar på den måten betalingsrisikoen uten at den norske eksportøren får noe mindre betalt for leveransen av den grunn. Dette gir norske bedrifter et konkurransefortrinn, sier Johansen.

– Hvorfor gir det et konkurransefortrinn?

– Kunden i utlandet vil få en trygg långiver og et lån med konkurransedyktige betingelser og ofte lavere renter enn det en kommersiell bank vil kunne gi. Når en norsk eksportør kan tilby dette, vil det i mange tilfeller øke sjansen for å få til en avtale, sier han.

Det kan Oscar Olsen i Alfsen og Gunderson skrive under på. Han forteller at denne finansieringsmuligheten også er en fordel når de skal avtale møter med potensielle kunder.

Eksportkreditt kan være en døråpner

– Det er en fordel i markedsføringsarbeidet vårt. Det er ikke alltid det ender med at vi benytter oss av Eksportkreditts løsninger, men det at muligheten finnes, gjør det lettere å få i stand møter, sier Olsen.

Han snakker varmt om samarbeidet med Eksportkreditt, og han synes det er fint at det finnes slike muligheter for små og mellomstore bedrifter, ikke bare de store. Alfsen og Gunderson har virkelig fått øynene opp for mulighetene eksportfinansiering gir.

– Vi har to prosjekter på gang, i India og på Island, der vi trolig kommer til å bruke Eksportkreditt igjen. Det blir spennende å se, sier Olsen.

Men det er ikke bare prisen på lånet som gjør at det kan være gunstig å bruke Eksportkreditt, påpeker Thor-Magne Johansen.

– Vi har god kunnskap og erfaring med finansiering i utlandet, ofte i vanskelige jurisdiksjoner. Derfor kan vi være en god rådgiver og sparringspartner når bedrifter selger til utlandet. Eksportkreditt sitter på kunnskap og erfaringer som mange kommersielle banker ikke har, sier Johansen.