Den raskt voksende offshore vindsektoren representerer store muligheter for norsk leverandørindustri. For å identifisere både nåværende markedsposisjon og fremtidige vekstmuligheter, har danske MAKE Consulting utarbeidet en analyse på oppdrag for Eksportkreditt Norge, INTPOW og Greater Stavanger.
Rapporten, som har sporet alle de større norske offshore vindkontraktene fra 2010, viser at norske leverandører kun har tatt en relativt beskjeden bit av det samlede markedet for offshore vind, og står for anslagsvis 5 prosent eller mindre av leveranser til offshore vindprosjekter siden 2010. Aktørene innen offshore vind har brutt grenser siden den første offshore vindturbinen ble reist i 1992
Ivar Slengesol For 8-10 år siden, da offshore vind startet sin transformasjon fra noen få prosjekter til å bli en fullverdig industri i stand til å levere ren elektrisitet fra store utbygginger, identifiserte norske næringslivsledere og politikere nye muligheter for Norges allerede godt posisjonerte leverandørkjede innen olje og gass.
– Aktørene innen offshore vind har brutt grenser siden den første offshore vindturbinen ble reist i 1992, og bransjen vil fortsette å gjøre det i årene som kommer. Derfor er industrien i stadig endring, og det er også forsyningskjeden. Dette har ført til muligheter for nye aktører til å komme inn på markedet med sine teknologiske nyvinninger. Noen norske leverandører har lyktes i å utnytte disse markedsdynamikkene, mens andre har blitt negativt påvirket, sier Ivar Slengesol, utlånsdirektør for industri og miljøteknologi i Eksportkreditt Norge.
Eksportkreditt anslår at norske aktørers salg til offshore vind lå på nærmere 5 milliarder kroner i 2015. Dette inkluderer omsetning fra datterselskaper i utlandet. Siem Offshore og Fred. Olsen utgjør omtrent 40 prosent av det totale salget.
– Suksessen til Siem Offshore og Fred. Olsen viser at store kapitalinvesteringer er nødvendig for å være konkurransedyktig i denne industrien, og presset til lavere kostnader og konkurranse er bare økende. Men vindsektoren fortsetter å vokse og utfordre, og det vil gi nye muligheter for norske leverandører i fremtiden, sier Slengesol.
Ivar SlengesolRapportens hovedfunn
Makrotall:
- Global installert effekt av offshore vind energi femdoblet seg fra år 2000 til 2010 (fra 700 megawatt i år 2000 til 3 gigawatt i år 2010)
- Fra 2010 til 2015 nesten tredoblet (+266%) den globale installerte effekten fra offshore vind (fra 3 til 8 gigawatt)
- I 2010 ble det investert nærmere 40 milliarder kroner i offshore vindprosjekter globalt. I 2015 ble det investert omlag tre ganger så mye – 120 milliarder kroner.
- Rapporten anslår at offshore vind vil vokse med mellom mellom 15 og 20 prosent årlig de neste årene.
Offshore vind i Norge:
- Så langt har norske leverandører bare tatt en relativt beskjeden bit av det samlede offshore vindmarkedet, og står for anslagsvis 5 prosent eller mindre av leveranser til offshore vindprosjekter siden 2010.
- Norske leverandører er enten fraværende eller har en svært liten markedsandel i flere av de største offshore vind markedssegmentene, som f.eks:
- Produksjon av turbiner, som utgjør omtrent en tredjedel av investeringskostnaden for et offshore vindprosjekt
- Produksjon og installasjon av bunnfaste fundamenter
- Produksjon og installasjon av transformatorstasjoner
- Produksjon og installasjon av fundamenter til transformatorstasjoner
- Men innen enkelte offshore vind bransjesegmenter har norske leverandører til en viss grad lykkes:
- Installasjon av turbiner
- Produksjon av undersjøiske strømkabler – både kabler som går mellom turbinene og kabler til eksport av strøm
- Installasjon av strømkabler
- Bygging av installasjonsfartøy for strømkabler
- Bygging av servicefartøy for offshore vindparker