Arctic Pearl er klar for skjellhøsting i Barentshavet

I nesten 30 år har skjellskraping vært forbudt i Norge, men nå har selskapet Ava Ocean i Ålesund utviklet en skånsom og effektiv teknologi for bærekraftig presisjonsfangst av haneskjell, en delikatesse som minner om kamskjell.  Skipet Arctic Pearl skal høste haneskjell for Ava Ocean med den nye fangstmetoden ble døpt på Fiskerstrand Verft på Sunnmøre 22. november 2022.

Foto: Ava Ocean / Per Eide

Kunde: Ava Ocean

Behov: Finansiere kjøp av norske varer og tjenester

Produkt hos Eksfin: Skipsfinansiering

Finansieringen muliggjør: Ombyggingen av skipet Arctic Pearl 

Eksfin står for 70% av lånebeløpet på 190 millioner kroner mens Sparebanken Vest garanterer for de resterende 30%. Skipet skal drive bærekraftig høsting fra havbunn basert på ny egenutviklet teknologi.

Ny teknologi gjør bærekraftig skjellhøsting mulig

Når skipet Arctic Pearl setter kursen mot Barentshavet i november 2022 er det over tre tiår siden noen har høstet av de rike haneskjellforekomstene i norske farvann. Takket være den unike teknologien utviklet av Ava Ocean i tett samarbeid med SINTEF, har norske myndigheter bevilget en femårig testkvote på 15.000 tonn i året for norske haneskjell, eller arktiske kamskjell som de også kalles.

Arctic Pearl II, Ava Ocean
Arctic Pearl. Foto: Ava Ocean

Eksfin har bidratt med lån og dekning av kredittrisiko for å realisere ombyggingen av skipet Ocean Duke som tidligere har vært anvendt i oljeindustrien. Offshoreskipet ble bygget om til et fiskefartøy for skjellhøsting og byttet navn til Arctic Pearl. Ombyggingen skjedde ved Fiskerstrand verft på Sunnmøre.

Eksfins bidrag var viktig

Første fartøy på ny metode er et pionérarbeid som ikke hadde være mulig å finansiere uten Eksfin-ordninger som i samspill med lokal bank gir helt nødvendig risikoavlastning og finansiering ved siden av betydelig privat kapital som investeres i dette prosjektet.

Øystein Tvedt, daglig leder, Ava Ocean.
Øystein Tvedt TAU Tech
Øystein Tvedt. Foto: Ava Ocean

Jeg er glad for at Eksfin kan bidra til å åpne norsk eksport på et nytt område, og vil berømme Ava Ocean for å ha utviklet mer miljøvennlig teknologi som gjør det mulig å høste skjell på en skånsom måte. Det er bra at en bedrift som Ava Ocean har evnet å bruke aktører som Innovasjon Norge, SIVA, Forskningsrådet og Eksfin riktig.

Tone Lunde Bakker, administrerende direktør i Eksfin.
Eksfin - Tone Lunde Bakker
Tone Lunde Bakker. Foto: Rasmus Kongsøre

Les mer om: