Klimapolicy

Eksfin sin klimapolicy beskriver hvordan Eksfin håndterer klimarisiko og klimarelaterte spørsmål. Den dekker både vår påvirkning på klima og hvordan klimaendringene påvirker oss.  

Gyldig fra 1. september 2023

Denne policyen for håndtering av klimarisiko og klimarelaterte spørsmål er utarbeidet med utgangspunkt i tildelingsbrevet fra Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) til Eksportfinansiering Norge (Eksfin).

Prinsipper for finansieringsbeslutninger

Hovedprinsippet er at prosjekter som får finansiering, skal ha en plass på veien mot omstillingsmålet for 2030, og at Norge skal være et lavutslippssamfunn i 2050.

Dette betyr at Eksfin i hovedsak skal fremme eksport og investeringer som bidrar til reduksjon av klimagassutslipp i Norge eller globalt. Produkter og tjenester som ikke kutter utslipp, men som det er behov for i et lavutslippssamfunn kan også finansieres. Det legges til grunn at klimagassutslipp fra prosjektene er i tråd med mottakerlandenes egne forpliktelser ihht. Parisavtalen.

Eksfin skal prioritere å finansiere transaksjoner som kan øke hastigheten på grønn omstilling som en del av det næringsrettede virkemiddelapparatet, definert som:

  • Grønne aktiviteter
  • Omstillingsaktiviterer
  • Muliggjørende aktiviteter

Les mer om regjeringens veikart for grønt industriløft.

Føringer for fossil energi

Eksfin vil over tid fase ut finansiering av aktiviteter og/eller prosjekter, som ikke har en plass på veien til lavutslippssamfunnet, dvs. ikke kvalifiserer som grønne, overgang eller muliggjørende. Følgende føringer gjelder for nye prosjekter innen fossil energi:

  • For nye låne- og / eller garantisaker over USD 50 millioner til feltutbygging og eller produksjon av olje og gass, forutsettes det at prosjektet ikke er i strid med vertslandets planer for å nå forpliktelsene knyttet til Paris-avtalen. Kravet stilles til finansiering av faste installasjoner, subseautstyr, rørledninger, FPSO, FSO etc og ikke til finansiering av støttefartøy som benyttes på feltet.  
  • Selskaper som mottar finansiering fra Eksfin som overstiger USD 50 millioner til finansiering av feltutbygging og / eller produksjon av olje og gass, må også ha troverdige overgangsplaner for mål om netto nullutslipp innen 2050.
  • Kullkraftverk og tungoljekraftverk vil ikke finansieres.

Prinsipper for håndtering av klimarisiko og -muligheter

Eksfin skal sikre statens verdier og har et langsiktig balansemål om å gå i null.

I en verden som ifølge FN går mot minst 2,5 graders global oppvarming, vil klimarisiko i økende grad påvirke og komme i tillegg til annen risiko som Eksfin vurderer for å styre sin låne- og garantiportefølje og sikre statens verdier.

Eksfin skal identifisere og håndtere risiko og muligheter knyttet til klima og integrere dette i selskapets strategier. Klimarisiko integreres i finansiell risikovurdering og risikorapportering på lik linje med øvrige risikoparametre for Eksfin.  Nye muligheter for norsk eksport som følge av klimaendringer identifiseres og følges opp fra Eksfin.

Eksfin skal sette mål og iverksette tiltak for reduksjon av klimagassutslipp på kort og lang sikt i tråd med Parisavtalen, og rapportere om måloppnåelse. Målene skal være vitenskapsbaserte der dette er tilgjengelig.  Mål for utslippsreduksjoner (direkte og indirekte utslipp) for 2025, 2030, 2035, osv. settes i henhold til beste praksis.

Rapporteringsforpliktelser

Eksfin vil rapportere på direkte og indirekte klimagassutslipp, og klimarisiko, og benytte anerkjente standarder for rapportering på klimagassutslipp og klimarisiko. Eksfin vil implementere dette trinnvis fra 2023 med sikte på rapportering i tråd med standarden fra året 2025.

Videre vil Eksfin rapportere på oppnåelse av målene som er satt for utslippsreduksjoner på kort og lang sikt, og rapportere på gjennomførte og planlagte tiltak for å nå målene.

SDG Tool

Eksfins klimapolicy

Les hvordan Eksfin håndterer klimarisiko og klimarelaterte spørsmål.

Se også