En analyse fra Menon Economics viser at havvindindustrien kan skape mange nye arbeidsplasser og store verdier når petroleumsaktiviteten på norsk sokkel blir mindre.
Markedsutvikling for bunnfast og flytende havvind
Rapporten «Markedsutvikling for bunnfast og flytende havvind» er gjort på oppdrag av Offshore Norge, Norwegian Offshore Wind, Eksfin og Innovasjon Norge. Den viser at havvindindustrien har potensiale til å bidra til 62 000 arbeidsplasser i 2050. Det er sysselsetting direkte i industrien og i verdikjeden rundt. Flertallet av arbeidsplassene vil være innen flytende havvind.
I rapporten ser Menon på hvordan markedet for bunnfast og flytende havvind utvikler seg. For sysselsetting, norske markedsandeler globalt og verdiskaping tar analytikerne for seg et høyscenario og et lavscenario.
Rapporten understøtter hvor viktig det er å være tidlig ute i markedet for å gi størst mulig verdi tilbake til samfunnet. Menons analyse peker på at havvindindustrien, bunnfast og flytende, allerede i 2040 kan omsette for mellom 32 og 39 milliarder.
Forsinkelser påvirker markedsandel
I rapporten kommer det fram at forsinkelsene på den flytende havvindparken Utsira Nord påvirker hvor stor global markedsandel Norge kan ta. Da Menon foretok en liknende analyse i 2022, anslo de en maksimal markedsandel på 13 prosent i 2050. I årets analyse er den vurdert til 11 prosent, fordi Norge har tapt noe av forspranget.
Norge har allerede i dag en stor havvindindustri basert på kompetansen fra olje og gass som leverer til internasjonale havvindprosjekter. Norske underleverandører nyter også godt av de store eksportkontraktene. Samtidig ser vi av denne rapporten hvor viktig det er at vi har et hjemmemarked når vi skal kapre markedsandeler videre, sier adm.dir. i Eksfin, Tone Lunde Bakker
Rapporten viser at de politiske valgene vi gjør nå vil være helt avgjørende for om vi når det fulle potensialet for sysselsetting i havvind. En storstilt satsing på havvind er en langsiktig investering for Norge, men analysen understøtter at vi nå må ha en forutsigbar politikk for veien videre, sier leder for Norwegian Offshore Wind, Arvid Nesse.
I august i år kom Sokkeldirektoratet med sin ressursrapport hvor de presenterte tre mulighetsbilder for fremtidig petroleumsproduksjon på norsk sokkel. Alle scenarioene viser nedgang i produksjonen, men nedgangstakten er forskjellig.
En vellykket satsing på industriutvikling knyttet til havvind vil sikre at teknologi og kompetanse som er bygget opp rundt olje- og gassnæringen blir videreført. Det er mange av de samme bedriftene som kommer til å levere til havvind, og rapporten fra Menon viser at en målrettet satsing på havvind kan kompensere for en forventet nedgang i aktivitet i olje og gass, sier Hildegunn T. Blindheim, adm.dir. i Offshore Norge.
Håkon Haugli, adm.dir. i Innovasjon Norge, tror Norge har gode muligheter til å ta en sentral global posisjon innen flytende havvind, til tross for forsinkelser i hjemmemarkedet: – Samarbeid er et norsk konkurransefortrinn, og vi må jobbe som et landslag for å løfte norsk kompetanse og norske løsninger innen havvind. Innovasjon Norge bistår allerede mange norske aktører ute i verden, der kontraktene inngås, og jeg vil understreke viktigheten av at både bedriftene og virkemiddelapparatet er til stede i de viktigste markedene, sier Haugli.
.
Seniorrådgiver kommunikasjon og markedsføring
Les mer om: