Nyheter

Dette er de nominerte til Eksportprisen

Fra utdelingen av Eksportprisen på fjorårets Eksportkonferanse. Håkon Haugli fra Innovasjon Norge og Tone Lunde Bakker fra Eksfin. Foto: Killian Munch

Råstoffer fra havet og helseteknologi er sentrale eksportvarer blant bedriftene som er nominert til Årets eksportbedrift. Blant de ti nominerte finner vi bedrifter fra Møre og Romsdal, Finnmark, Innlandet, Akershus og Oslo.

Bredt spekter av bedrifter

De ti nominerte er eksportbedrifter innenfor et bredt spekter. Det er sjømat og marine produkter, maritim teknologi, helseteknologi, gjenvinning, elektronikk, beholdere og bag’er.

– Listen over kandidater viser noe av bredden og innovasjonen i norsk eksport. Her er både tradisjonelle og nye eksportnæringer, og bedrifter med både velkjente og nyere merkevarer. Juryen er imponert over hva de får til og takknemlig for hva det betyr for Norge, sier juryleder og administrerende direktør i Eksfin, Tone Lunde Bakker

De nominerte er fra ulike deler av landet, og både Eksfin og Innovasjon Norge har jobbet med flere av de nominertes internasjonale prosjekter.

– Disse eksportbedriftene er gode eksempler på norske innovasjoner som lykkes internasjonalt, og på at vi er ledende i verden på mange områder. Det er også hyggelig å se at flere av disse vellykkede eksportbedriftene har hatt prosjekter som Innovasjon Norge har støttet med finansiering og rådgivning, ved våre kontorer lokalt i Norge og de internasjonale kontorene, sier juryleder og administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli.

Blant bedriftene finner vi både helseteknologi og grønn maritim, som er to av eksportsatsingene som regjeringen har lansert gjennom sin eksportreform «Hele Norge eksporterer».

Eksportkonferansen er nå fulltegnet, men det er fortsatt mulig å få med seg konferansen og prisutdelingen digitalt.

Dette er de 10 nominerte:


Aker BioMarine
 er et ledende bioteknologi- og krillfangstselskap. Selskapet er verdensledende eksportør av krillråvaren på det globale markedet, og internasjonalt i front innen bærekraftig og høyteknologisk fangst. Aker BioMarine kontrollerer også hele verdikjeden – fra krillfangst i Antarktis til forskning, produktutvikling, produksjon og salg av krillbaserte ingredienser og produkter. Krillen brukes til både fiske- og dyrefôr, i tillegg til et voksende konsumentmarked. Aker BioMarine har en eksportandel på 90 prosent, og eksporterer til både Nord- og Sør-Amerika og Asia.

Arctic Bioscience AS holder til på Ørsta i Møre og Romsdal, og utvikler og selger kosttilskudd globalt. I tillegg utvikler selskapet fremtidige medisiner med hovedfokus på inflammatoriske tilstander, som for eksempel psoriasis. Selskapet bruker råstoff fra havet, og umoden silderogn – et biprodukt fra sildefiletproduksjon – er en nøkkelingrediens. Arctic Bioscience kan sies å være et verdensledende forskningsmiljø innenfor ekstraksjon og utvikling av oljer fra marint råstoff, og har en svært høy eksportandel.

Barel er basert i Kirkenes i Finnmark og utvikler og produserer spesialelektronikk til såkalte «krevende miljø», for eksempel lys til nødsituasjoner på skip, kjemiske fabrikker, oljeplattformer og flyindustrien. Bedriften har 63 ansatte og har 70 prosent eksport til kunder i Europa, Asia og Amerika.

Brunvoll er et maritimt industrikonsern med fem lokasjoner i Norge (Molde, Ålesund, Volda, Porsgrunn og Dalen) og et verdensomspennende agentnettverk i 20 land. De leverer komplette fremdrifts- og manøvreringssystemer for avanserte fartøy globalt. De bidrar til økt bærekraft gjennom bruk av lokale leverandører, energisparingstiltak, gjenvinning og utvikling av null-utslippsløsninger. Brunvoll er et familieeid konsern gjennom 111 år, har en tydelig strategi rundt å produsere i Norge og vokste med 30% i 2023. De største markedene er Tyskland, Asia (Kina, Sør-Korea og Vietnam), Tyrkia, Italia, USA, England og Brasil.

Db Equipment AS (Douchebags eller Db) eksportere bagger, sekker og kofferter til fritids- og hverdagsbruk og til spesialutstyr. Db er blitt en globalt anerkjent merkevare, med hovedmarkeder i Norge, Sverige, USA, Storbritannia og Tyskland. Db Equipment har hovedkontor i Oslo.

Hexagon Ragasco fra Raufoss produserer og eksporterer komposittbeholdere for propan og butan for fritid, husholdning og industrielle applikasjoner. Komposittbeholdere har mange fordeler sammenlignet med stålbeholdere. Den lette vekten reduserer klimagassutslipp under transport og rustfrie beholdere fører til eliminering av forurensende oppussing av beholderne. Bedriften har nå også lansert en IoT-løsning for beholderne som gir brukerne mer kontroll over gassforbruket. De ekporterer til over 90 land, med hovedvekt på Europa og Midt-Østen, og har voksende andeler i Asia, Latin-Amerika og Afrika.

Hofseth er et sjømatkonsern fra Sunnmøre som driver med oppdrett og foredling av laks og ørret, og har i tillegg utvidet sortimentet til salg og distribusjon av oppdrettstorsk og haneskjell. Det meste av fisken selges som mat, men selskapet utnytter også avskjær fra fisken til å lage biomarine ingredienser med klinisk beviste helseeffekter. Hofseth eksporterer til ulike markeder, med hovedvekt i USA der de står for 60 prosent av all laks fra Norge. Hofseth har stort fokus på bærekraft og bruker blant annet lukkede anlegg, elektrifisering, plastgjenvinning og båtfrakt av fryste produkter for å redusere miljøpåvirkningen.

Medistim,  med hovedkontor i Oslo, utvikler og selger medisinsk-teknisk utstyr basert på ultralyd-teknologi til bruk under operasjoner på hjerte og blodårer. Med Medistims utstyr kan kirurgene måle eksakt mengde blod som passerer i en blodåre og også visualise eventuelle fortetninger og skader inne i årene til pasienten. Markedet til Medistim er i hele verden, med hovedvekt på USA, Kina, Japan og Europa. I 2023 etablerte selskapet direkte virksomhet i Kina, Canada og Sverige, i tillegg til eksisterende kontorer i USA, Tyskland, Spania, Storbritannia og Danmark.

Sero er et bioteknologiselskap som produserer og selger kvalitetskontrollmaterialer til diagnostiske tester over hele verden. De produserer blant annet kontrollvæske som brukes i laboratorietesting for å sikre nøyaktighet og pålitelighet av analysene. Selskapet holder til i Asker og eksporterer til mer enn 60 land globalt, inkludert krevende markeder som Japan og Tyskland.

TOMRA har siden 1972 utviklet sensorbasert teknologi for gjenkjenning og sortering av materialer. Dette brukes nå verden rundt i pantemaskiner, sorteringsmaskiner for avfall og for matproduksjon. TOMRA har en ledende global posisjon innenfor alle disse områdene, og har installasjoner i over 100 land. Tomra har hovedkontor i Asker.

Juryen

Jyuryen som har valgt ut de ti nominerte til Årets eksportbedrift har bestått av:

  • Tone Lunde Bakker, Eksfin (juryleder)
  • Håkon Haugli, Innovasjon Norge (juryleder)
  • Alexandra Bech Gjørv, Sintef
  • Per A. Sørlie, Borregaard
  • Kathine Myhre, Patentstyret
  • Morten A. Christophersen, ECOnnect Energy

Les mer om: