Innlegg av adm.dir Tone Lunde Bakker i forbindelse med rapportlanseringene om Norges energinæringer i Oslo 21. november 22.
Eksport – og utslippskutt – er kjerneelementene i Eksfins mandat, og derfor har Eksfin bidratt til finansieringen av fornybar-rapporten de siste årene.
I år har energi fått unik aktualitet, både sikkerhetspolitisk og, finansielt, og fortsatt industrielt og klimamessig. Jeg har lyst til å si fem ting med utgangspunkt i situasjonen for energinæringene, sett fra Eksfins ståsted:
1. For det første: Bærekraft.
Ordet har flere betydninger. Vi skal både kutte utslipp som gir klimamessig bærekraft. Og samtidig omstille og bygge et lønnsomt norsk næringsliv – altså økonomisk bærekraft.
Med andre ord: utslippskutt må være lønnsomt, ellers blir det ikke finansiert, og blir det ikke finansiert, skjer det ikke.
2. For det andre: offentlig-privat samarbeid
Alle andre land som lykkes i dag med grønn vekst har brukt både offentlige og private muskler, og da mener jeg felles finansielle muskler, sammen med god offentlig regulering, og privat initiativ og kunnskap. F.eks. EUs Green deal og Fit for 55 og USAs Inflation Reduction Act. Vi burde hatt tilsvarende initiativer i Norge. Prosjektene, risikoen og investeringene er så store, og pågår over så mange år, at staten og næringslivet må løfte dem sammen – og samtidig.
Eksempel: En start-up kunne tidligere være på 17 millioner – nå kan den bli på 17 milliarder kroner, f.eks. batteri, hydrogen, havvind.
Derfor bruker Eksfin mye ressurser på å koordinere tett med både bedrifter, klynger og andre offentlige aktører. Vi har en pipeline innen grønne prosjekter på over 70 milliarder kroner.
3. For det tredje: Europa.
Midt mellom nasjonale næringsbehov – og globale økologiske behov – må vi fortsette å hjelpe våre europeiske naboer og handelspartnere gjennom en akselerert energiomstilling. Europa er samtidig det største markedet for norske havvind-leverandører.
Derfor jobber Eksfin tett med andre nordiske og europeiske eksportkredittbyråer – for å finansiere prosjekter og bygge kompetanse sammen. Eksfin har hittil finansiert over 10 milliarder kroner i internasjonale havvind-prosjekter – det meste i Europa. Dette har vi gjort sammen med danske, svenske og franske eksportkredittbyråer.
4. For det fjerde: verdikjeder.
Petroleumsindustrien, maritim industri og sjømatindustrien har bygd brede, lønnsomme verdikjeder i Norge. Det samme må vi klare i de nye, grønne industriene. Derfor er nye initiativer som Entry-programmene innen havvind så viktige, hvor Eksfin deltar sammen med bl.a. IN og Norwep.
5. For det femte: Omstilling.
I dag skal vi få presentert én rapport om fossil, og én rapport om fornybar. Norge har i flere tiår stått med ett bein i hver næring. Eksfin har finansiert mye oljerelatert industri før 2015, og siden da – stadig mer havvind, solkraft og andre miljøvennlig teknologi.
For noen bedrifter er kontantstrømmen og tryggheten fra olje og gassprosjekter helt nødvendig for å kunne investere i menneskene, kunnskapene og utstyret som vil trengs for å levere grønne løsninger i årene som kommer.
Mitt hovedpoeng er
Det globale grønne skiftet er irreversibelt – spørsmålet er i hvilken grad norske bedrifter får ta del i de nye anleggene og satsingene som kommer. Vi må få til et offentlig-privat samarbeid for å løfte de store finansieringene og bistå med risikoavlastning. Her vil vi i Eksfin bidra!
Tusen takk for oppmerksomheten – jeg gleder meg til presentasjonene og diskusjonen som følger, og til spørsmål i etterkant.
Om Eksfin
Vårt oppdrag er å gjøre norske eksportnæringer finansielt konkurransedyktige i utlandet. Eksfin kan stille statlige lån og garantier som fremmer konkrete salgskontrakter, eksportfremmende investeringer i Norge, eller andre typer transaksjoner som bidrar til norsk verdiskaping og sysselsetting.
Les også
Andre aktuelle saker
Les mer om: