Nyheter: Energi

Sterk vekst i havvindnæringen og en konkurransedyktig norsk leverandørindustri

Pressemelding fra OED: I løpet av 2021 opplevde den norskbaserte fornybarnæringen en omsetningsvekst på nesten 12 prosent fra året før. Det er veksten i omsetningen til havvind på 55 prosent som er den største driveren. For leverandørindustrien til olje og gass er utviklingen omtrent uendret med en nedgang på 2 prosent, ifølge ferske statusrapporter.

Fornybarnæringen omsatte for totalt 62,5 milliarder kroner, og leverandørindustrien til olje og gass omsatte for 368 milliarder kroner.

Dette kommer frem i to nye rapporter om Norges energinæringer. Rapporten om fornybarnæringen er bestilt av Eksportfinansiering Norge (Eksfin), Norwegian Energy Partners (NORWEP) og Olje- og energidepartementet og er utarbeidet av Multiconsult. Rapporten om leverandørindustrien til olje og gass er laget av Rystad Energy, på oppdrag fra Olje- og energidepartementet.

Begge rapportene ble presentert i Oslo 21. november 2022. Du finner lenke til rapportene nederst på side.

Rapportene bekrefter at norske energibedrifter fortsetter å være konkurransedyktige på det globale markedet, også i et år preget av Covid-19 og utfordringer i internasjonal handel og samarbeid. Vi ser en spennende vekst i leveranser til fornybar energi. Særlig legger vi merke til den sterke veksten i havvind, som er i tråd med forventningene vi har til utvikling av havvind som en ny stor eksportnæring for Norge. Norsk leverandørindustri for olje og gass har fortsatt en sterk posisjon etter flere krevende år. Dette bidrar til å sikre arbeidsplasser og verdiskaping i Norge.

Olje- og energiminister Terje Aasland.
Olje- og energiminister Terje Aasland.

Havvind dominerer veksten i fornybarnæringen

2021 ble nok et rekordår for leverandørindustrien i den norske fornybarnæringen, med en vekst på 12 prosent. Omsetningen i de internasjonale markedene sto for den kraftigste veksten. Havvind vokste mest, solkraft hadde en god vekst, mens landbasert vindkraft har redusert omsetning, viser rapporten. 

Total omsetning for den norskbaserte fornybarnæringen var på 62,5 milliarder kroner, en vekst på 12 prosent fra 2020. Havvind var nesten like stort som de andre fire fornybarsektorene samlet målt etter omsetning, og sto for 47 prosent av fornybaromsetningen i Norge i 2021. Den største veksten kom innenfor internasjonal utbygging. Også utstyrsleveranser for havvind i Norge mer enn doblet seg, hvor mye er knyttet til utbyggingen av Hywind Tampen.

Det er imponerende å se hvordan norsk leverandørindustri til fornybar vokser internasjonalt. I utviklingen av disse verdikjedene har vi i Norge mye teknologi og offshore-kompetanse. Sammen med finansieringsordningene gir det et viktig konkurransefortrinn. Dette står sentralt skal man øke eksporten med 50% utenom olje og gass innen 2030.

Tone Lunde Bakker, administrerende direktør i Eksfin

Les innlegget til Tone Lunde Bakker.

Omsetningsvekst for solenergi

Den totale omsetningen for solenergi passerte 8 milliarder kroner i 2021, med vekst i både nasjonal og internasjonal omsetning. Veksten i havvind og solenergi har bidratt til å dempe effekten av omsetningsfallet innen landvind. Vannkraftsektoren holdt seg stabil i 2021 med en total omsetning på rundt 10 milliarder kroner. I 2021 hadde bioenergi en total omsetning på 3,7 milliarder kroner, og fortsetter å være den minste fornybarsektoren, til tross for vekst fra 2020. 

Les også: Eksfin stiller 1,2 milliarder kroner i garantier når Scatec satser på sol og batterier i Sør-Afrika

Fornybarnæringen inkluderer følgende sektorer: landbasert vindkraft, vannkraft, havvind, solenergi og bioenergi. Sysselsetting i fornybarnæringen fortsetter å vokse, og omfattet i 2021 rundt 17 300 årsverk. Vannkraft sto for omtrent 40 prosent av de sysselsatte, og havvind fortsatte å vokse til rundt 4 300 årsverk ved årsslutt.

Det er gledelig og betryggende at norsk leverandørindustri til energinæringen opprettholder sin styrke internasjonalt i det vanskelige markedet vi opplevde i 2021. Det er gledelig å se at norske leverandørers kompetanse og teknologier er anerkjente. Samtidig er det spennende å se hvor raskt leverandørindustrien har omstilt deler av sin virksomhet til havvindprosjekter. Veksten er i tråd med våre forventninger om en omsetning internasjonalt på 85 milliarder innenfor havvind i 2030.

Sjur Bratland, administrerende direktør i Norwegian Energy Partners (NORWEP).

Årets rapport inkluderer hydrogennæringen og CO2-håndteringsnæringen. Dette er relativt nye næringer som er under utvikling. Innen hydrogen er det estimert en total omsetning på 1,5 milliarder kroner i 2021, hvor en tredjedel er internasjonal omsetning. Total omsetning for CO2-håndteringsnæringen var 1,4 milliarder kroner i 2021. Det meste av dette er knyttet til ulike aktiviteter i Langskipprosjektet.

Energinæringer panel rapporter
F.v. Jon Dugstad , Tone Lunde Bakker, Olje- og energiminister Terje Aasland, og Sjur Bratland.

Norsk leverandørindustri holder posisjonen

Totalomsetning for norsk leverandørindustri til olje og gass i 2021 var på 368 milliarder, ned 2 prosent fra 2020. Internasjonal omsetning var 102 milliarder, ned 7 prosent fra 2020, i hovedsak drevet av valutaeffekter. Leverandørenes internasjonale omsetning målt i USD hadde en økning på omkring 2 prosent i 2021.

Den norske omsetningen var 266 milliarder, stabilt sammenlignet med fjoråret.

Det klart største landet for internasjonal omsetning for leverandørindustrien til olje og gass, var Storbritannia. Deretter følger USA og Brasil. De fire største segmentene for internasjonal omsetning stod samlet for 75 prosent av internasjonal omsetning. De fire største segmentene er Subsea-utstyr og installasjon, Operasjonelle og profesjonelle tjenester, Topside og prosessutstyr og Seismikk og G&G (geologisk- og geografiske undersøkelser).

Lenke til rapportene

Rapport fra Multiconsult: Kartlegging av de norskbaserte næringene for fornybar energi, hydrogen og CO2-håndtering i 2021

Rapport fra Rystad Energy: Internasjonal omsetning fra norske oljeserviceselskaper