Batteriproduksjon er krevende å finansiere, men industrien, finansnæringen og staten jobber sammen for å få det til i Norge.
Vårt mål er både å øke norsk eksport og verdiskapning samt kutte utslipp—og da må vi jobbe med hele verdikjeden.
Tone Lunde Bakker, administrerende direktør i Eksfin
Nordisk batteriklynge må satse på eksport
Etterspørselen etter batterier øker raskt. Sørøst-Asia er størst i verden innen batteriproduksjon, mens det er beregnet at Europa vil trenge 30 batterifabrikker de neste årene for å dekke behovet.
Norden har flere fordeler for lokalisering av batterifabrikker, blant annet fornybar kraft, og ledige tomter nær havneinfrastruktur. I Norge har selskaper som Freyr, Morrow og Beyonder allerede startet opp og befinner seg i ulike utviklingsfaser, anodeprodusenten Vianode er lansert mens Hydrovolt har etablert seg innen resirkulering.
Norge og Norden har et begrenset hjemmemarked for industrielle batterier, og et forholdsvis lite kapitalmarked. Norsk og nordisk batteriproduksjon må derfor være internasjonalt konkurransedyktig og eksportrettet – fra dag én.
Hvem bidrar med kapital til batteri-investeringer?
Generelt er kapitaltilgangen til ny, grønn industri blitt bedre de siste par årene. Flere batteriselskaper er børsnotert internasjonalt eller planlegger notering. En rekke norske og internasjonale banker skal øke sin eksponering betydelig innen grønne næringer. Privat kapital er helt nødvendig for at også staten skal bidra, understreker Eksfin-sjef Tone Lunde Bakker.
Private eiere er driveren. Det betyr at tilstrekkelig privat egenkapital må være sikret før selskapene ber om banklån og statlig finansiering. Eiere, banker og Eksfin må løfte disse prosjektene i fellesskap, sier hun.
Tone Lunde Bakker, administrerende direktør i Eksfin
Hvor mye kapital må komme fra eiere, bank og Eksfin, og til hvilke betingelser? Det korte svaret er at egenkapital er utgangspunktet for ethvert prosjekt—og Eksfin deltar på de samme betingelsene som bankene.
Batterifabrikker er krevende å finansiere
Eksfin har hittil bidratt med over 17 milliarder kroner til eksportrettede prosjekter innen solkraft, havvind og andre klimavennlige industrier. Innen batteri har Eksfin gitt en indikasjon om finansiering til Freyrs gigafabrikk i Mo i Rana. Videre har Eksfin deltatt i finansieringen av ny produksjonslinje for Corvus i selskapets fabrikk i Canada, samt garantier for kjøp fra deres utenlandske underleverandører.
Samtidig er både industrien selv, myndighetene og finansnæringen enige om at Norge må ha store ambisjoner innen batteri. Den eneste måten vi kan lykkes på er at alle parter samarbeider—og at alle parter må bidra med kapital og risikovilje for å realisere investeringene.
Storskala battericelle-produksjon er samtidig krevende å finansiere: lang tid fra planlegging til ferdigbygd anlegg, store investeringer over flere år, samt konkurrerende teknologier er viktige faktorer en investor, långiver eller garantist må vurdere nøye.
Det krever spesialkompetanse å sy sammen en stor, internasjonal prosjektfinansiering med både offentlige og private aktører. Få i Norge har denne typen erfaring, men Eksfin har lært mye fra våre tidligere transaksjoner innen blant annet internasjonal havvind og solenergi, der vi har finansiert norske leveranser. Erfaringen herfra anvender vi i fremtidige prosjektfinansieringer.
Olav Rygg, avdelingsdirektør Storkunde, Eksfin.
Hvordan hjelpe SMB-leverandørene?
Derimot kan bildet være enklere når en mindre underleverandør skal omstille eller skalere for å levere til et batterianlegg eller annet industriprosjekt.
Små og mellomstore bedrifter har gode og tette relasjoner med sine lokale banker. Når bedriftene skal omstille seg mot nye næringer, krever det risikovilje- og evne hos både eier og bank. Vår erfaring er at både arbeidskapital, investeringskapital og ulike garantier kommer ofte lettere på plass hos banken når Eksfin er med.
Ivar Rekve, avdelingsdirektør SMB, Eksfin.
Han minner om at Eksfin ikke forvalter tilskuddsordninger: alle kunder må betale lånerente eller garantipremie til Eksfin, uansett størrelsen på transaksjonen. For å gjøre prosessen enklest mulig for kunden er det banken som håndterer søknaden til Eksfin i de fleste tilfeller.
Mens Eksfin kan bidra med statlige lån og garantier (fremmedkapital), finnes det også statlige ordninger for egenkapital gjennom det statlige venturefondet Nysnø. Er det behov for tilskudd, har både Enova, Innovasjon Norge og EU-programmer midler som bedriftene kan søke på.
Hvordan går du frem?
Jobber du i en bedrift som er involvert i eller planlegger eksport?
Kontakt våre kunderådgivere nedenfor.
Seksjonsleder fornybar energi og industri
Inspirasjon