1. Benytt deg av lokal ekspertise
Hjelp til å knytte kontakter, fremskaffe markedsanalyser og navigere i markedet du vurderer å eksportere til er lett tilgjengelig.
Markeds-, business- og teknologirådgiverne ved Innovasjon Norges kontorer i utlandet har kompetanse, erfaring og verdifulle lokale nettverk. De kan bistå din bedrift med å finne ut hvilke internasjonale markedsmuligheter som finnes.
Har du allerede dialog med internasjonale kunder som trenger finansiering for å kjøpe av deg, ta gjerne kontakt med en av våre rådgivere.
2. Gjør deg kjent med eksportfinansiering som konkurransefortrinn
Det er tøff kamp om å vinne kontrakter i utlandet. Ofte konkurrerer du med leverandører fra nasjoner som har lavere kostnadsnivå enn Norge. Men kapitaltilgang kan ofte være en utfordring for mange kunder. Derfor er det en stor fordel om du, i tillegg til kapitalvaren eller tjenesten du selger, også kan tilby kunden gunstig finansiering – slik at de har midler til å sette kontrakten ut til din bedrift.
Lurer du på hvordan din bedrift kan dra nytte av eksportfinansiering? Se oversikt over våre løsninger, og hvor i prosessen vi kan bistå.
3. Sjekk importforholdene i markedene du skal selge til
Eksport av varer og tjenester kan være et minefelt dersom du ikke er kjent med hvilke regler som gjelder. Svært mange land har særegne regler knyttet til importrestriksjoner, salgskontrakt, produktkrav, toll og avgifter, tollbehandling, eksportdokumenter, transportkrav m.m.
Sørg for at du gjør deg kjent med regler og restriksjoner allerede før du byr på kontrakter. Hos Innovasjon Norge finner du informasjon om importforhold og landinformasjon i hele 194 ulike nasjoner.
Se hvordan de norske selskapene Skipsteknisk og Simek har landet en avtale om eksport av tråler til sjømatgiganten Sealord i New Zealand med hjelp fra eksportfinansiering.
4. Sjekk tollsatsene i markedet du skal satse på
Knapt noe er mer gledelig enn å vinne en eksportkontrakt. Og knapt noe er mer irriterende enn at marginene i prosjektet blir spist opp av toll og avgifter som du har glemt å kalkulere.
Sjekk derfor tollsatsene allerede før du byr på prosjektet. Innovasjon Norge har oversikt over toll og avgifter, generelle og spesielle dokumentkrav, eventuelle importlisenser på varen, samt eksisterende kvoter eller andre importkrav som må tilfredsstilles.
5. Gjør en kredittsjekk av kunden
Det er ingen vits i å bruke tid og penger på kunder som ikke har midler til å overholde sine finansielle forpliktelser. Kjør derfor en kredittsjekk og suppler den gjerne med referanser. Det finnes en rekke selskaper som kan levere kredittrapporter, som gir en vurdering av et selskaps risiko, evne til å betale, økonomiske data og bedriftens eier- og familieforhold.
Dersom kunden benytter seg av eksportfinansiering fra Eksfin, minimeres din kredittrisiko mot kunden. Din bedrift er ikke part i finansieringen, og du mottar fullt oppgjør ved levering, i hovedsak ved at lånet fra Eksfin blir utbetalt direkte til din bedriftskonto.
6. Sjekk valutarisikoen din
I arbeidet med eksportkontrakter og låneopptak kan det oppstå rente- og valutarisiko. Bankene har finansielle instrumenter for transformering av rente- og valutarisiko. Disse gjør det mulig å styre risikoen bedrifter står overfor.
Valutasikring er vanlig blant store norske selskaper, mens de små er mer avholdende. Det er ingen grunn til sistnevnte. Alle foretak som bedriver handel med utlandet og som mottar oppgjør eller betaler i utenlandsk valuta, har valutaeksponering. Det er derfor viktig for alle bedrifter å identifisere de valutaeksponeringene som finnes, og hvilke effekter de vil ha. Det er også viktig å utarbeide en strategi for å håndtere dem. Snakk med banken din om dette.
7. Sjekk landrisikoen
Mange land er tilnærmet risikofrie å eksportere til, mens andre har sine utfordringer. Eksfins rådgivere kan bistå med å vurdere risiko knyttet til juridiske og regulatoriske rammeverk, miljø og sosiale forhold, samt korrupsjon.
I en landvurdering ser vi på den samlede betalingsrisikoen i landet. Vurderingen omfatter blant annet økonomiske og politiske faktorer som har betydning for om et land kan og vil respektere sine internasjonale betalingsforpliktelser. Det kan være faktorer som valutamangel, krig, borgerkrig, ekspropriasjon, betalingsstans, overføringsbarrierer eller handelsrestriksjoner (forbud mot import eller eksport). Vurderingen omfatter også andre faktorer som påvirker landets evne til å betale, da særlig landets økonomiske utvikling i vid forstand.
Gjennom et samarbeid (og en avtale) i OECD er det utviklet en økonometrisk modell som vurderer cirka 140 land. Disse vurderingene kan du blant annet finne under landrisiko.
8. Ta kontakt med banken din
Det er viktig å skaffe seg en god bankforbindelse, og gjøre bedriften mest mulig kredittverdig. Vi jobber tett sammen med banker, og kan avlaste banken for risiko knyttet til eksport. Bankenes kjennskap til våre ordninger har økt, men ta gjerne kontakt med oss direkte så kan vi snakke med banken din.
9. Søk om finansiering før du inngår kontrakt
For å få eksportfinansiering må du søke om finansiering før du inngår eksportkontrakten.
Eksfins rådgivere vil lose deg trygt gjennom de ulike stegene frem til en forhåpentligvis lukrativ eksportkontrakt for din bedrift. Vi hjelper både små og store virksomheter og bistår deg gjerne i din salgsprosess ved å gi råd og informasjon til dine eksisterende eller potensielle kunder. Les mer om hvordan Eksfin kan bistå din bedrift.
10. Lær enda mer om eksport
Dersom du ønsker å vite enda mer om finansiering, garantier, forsikring og rådgivning knyttet til eksportkontrakter, kan du melde deg på kurs, konferanser eller seminarer som vi deltar på. Følg med i vår kalender for mer informasjon. Du kan også få en innføring i eksportfinansiering hos Innovasjon Norges kompetansesenter. Gratiskurset gir deg en innføring i hva eksportfinansiering og hvordan du kan dra nytte av tilbudet.
Om Eksfin
Vårt oppdrag er å gjøre norske eksportnæringer finansielt konkurransedyktige i utlandet.
Eksfin kan stille statlige lån og garantier som fremmer konkrete salgskontrakter, eksportfremmende investeringer i Norge, eller andre typer transaksjoner som bidrar til norsk verdiskaping og sysselsetting.
Les mer om hvordan vi jobber innen ulike bransjer:
Hold deg oppdatert
Meld deg på vårt nyhetsbrev
og få siste nytt rett i din innboks.
Les mer om: