Så lenge kvinnelige næringsdrivende fortsatt nektes den samme tilgangen til kapital som de mannlige, går samfunnet glipp av utvikling og verdiskaping. Heldigvis finnes lyspunkter og tiltak som virker i riktig retning. Gjennom full likestilling av kvinnelige og mannlige entreprenører kan verdens BNP kan økes mellom 3–6%, ifølge en analyse gjort av Boston Consulting Group (BCG).
Uknuselige myter
Mytene om at kvinnelige entreprenører ikke skaper like mye vekst som menn er ikke bare feil, men misoppfatningen gir store negative ringvirkninger. Ikke bare for kvinnelige bedriftseiere, men gjennom tapt verdiskaping i samfunnet.
En svensk studie publisert i Harvard Business Review fra 2018 viser at kvinner får 25% av beløpet de de søker om hos bank, mens menn får 50%. Selv om det er flere utdannede kvinnelige enn mannlige entreprenører hjelper det lite hos investorene. Kun 1,3 prosent av nordisk risikokapital går til kvinnelige gründere. Stigmatiseringen knyttet til kjønn har lite hold, og kvinner må jobbe hardt for å vise hva de er gode for.
Gjennom tilgang til nettverk, rollemodeller og kompetanse øker evnen til å gå fra et enkeltmannsforetak til en vekstbedrift. Investeringsmiljøet har vært, og er fortsatt, et mannsdominert og nettverksbasert miljø. Kvinner må få tilgang til disse nettverkene. I tillegg er det viktig å bygge kunnskap og kompetanse hos kvinnelige gründere slik at de er godt rustet i møtet med investorer. Vi må bryte ned de ubegrunnede mytene som finnes rundt kvinnelige gründere og deres evner til å skape verdier. Fokuset har tidligere vært å få kvinner til å ville bli bedriftseiere. Nå må vi utvide innsatsen til også å gjelde finansiering – og gi kvinnelige gründere muligheten til å gå fra et enkeltkvinnesforetak til en vekstbedrift. Slik vil man kunne bygge arbeidsplasser og øke de positive ringvirkningene i samfunnet.
Finansnæringen mer likestilt enn annen storindustri
Innen finansnæringen i Norge ser man heldigvis en stigende trend av andel kvinnelige ledere. Kun 8% av Norges største bedrifter har kvinnelige ledere, mens 24% av topplederne i norsk finans er kvinner.
Initiativ som SHE Community, DNBs «Hun investerer» og Equality Check er med på å gi kvinner tilgang til nettverk og kompetanse. Men selv med en positiv utvikling det siste tiåret, er andelen fortsatt for lav.
Det er gledelig å se denne trenden også globalt, hvor finanssektoren har sett sin største økning av kvinner i ledende roller. På verdensbasis har man oppnådd en andel på over 20% i hovedstyrer. Etter hvert som likestillingen blir standarden i ledende stillinger ser man at bedrifter setter det på agendaen gjennomgående i organisasjonen.
Svar på en global utfordring
Kun 30% av verdens små- og mellomstore bedrifter eies og ledes av kvinner ifølge «Women Entrepreneurs Finance Initiative» (We-Fi). Med et estimert kredittunderskudd på 1,5 billioner dollar, manglende nettverk og liten tilgang til markeder med høy verdi, begrenses kvinnelige entreprenører.
I 2017 satte Angela Merkel problemstillingen på agendaen hos G20 – resultatet ble et initiativ kjent som We-Fi. Norge var et av de første landene som sluttet seg til We-Fi, et fond for kvinnelig entreprenørskap tilknyttet Verdensbanken. Etter tre år har Norge sammen med 13 andre land bidratt til We-Fi’s portefølje på 350 millioner dollar med aktiviteter i 52 land.
Som en av We-Fi Leadership Champions vil jeg bidra til å styrke kvinners posisjon innen finans og entreprenørskap. Det er viktig å jevne ut forskjellene for å sikre at de beste idéene får finansiering uavhengig av kjønn. Skal man oppnå et økonomisk løft er bidraget fra kvinnelige gründere kritisk viktig.
Pandemien har bremset ned en positiv trend
COVID-19 pandemien har kostet kvinner dyrt. I følge Oxfam har kvinner rundt om i verden mistet 64 millioner jobber samt 800 milliarder dollar i tapt inntekt. Gjennom tiår med positiv utvikling har pandemien sendt utviklingen i feil retning, og gitt kvinner dårlige tilgang på kapital. Det internasjonale finansieringsinstituttet (IFC) lanserte derfor i mars 2020 en pakke på to milliarder dollar for å øke bankenes handlingsrom mot små og mellomstore bedrifter. We-Fi er med på dette initiativet hvor minst 20% øremerkes til kvinnelige bedriftseiere.
Målrettede finansielle og ikke-finansielle tiltak for kvinnelige entreprenører er essensielt slik at ikke viktig verdiskapning går tapt.
Som leder av en finansinstitusjon skal jeg gjøre mitt for å bidra med kunnskap, være en synlig leder til inspirasjon for andre og jobbe for å øke andelen kvinner som jobber i front og har resultatansvar.
Tone Lunde Bakker, Administrerende direktør i Eksfin og We-Fi Leadership Champion
Denne kronikken ble publisert i E24.
Kronikk
Tone Lunde Bakker
CEO i Eksportfinansiering Norge & We-Fi Leadership Champion.
Tidligere General Manager i Swedbank Norge og Danske Bank Norge
Nyheter
Hold deg oppdatert
Les mer om: