Nyheter: Fiskeri og havbruk

Eksportfinansiering – hva er mulig, og hva skal til?

Finansiering av nye type prosjekter som for eksempel landbaserte oppdrettsselskap er ikke alltid like enkelt, da det kan være høy finansiell risiko involvert. Eksfin kan da ofte være en institusjon å henvende seg til.

Astrid Etinne er senior kundeansvarlig i Eksfin og jobber daglig med bedrifter innen fiskeri og havbruk for å fremme norsk eksport. Hun har fulgt oppdrettsnæringen i flere år, og jobbet på en rekke saker som finansierer selskaper og prosjekter i inn- og utland.

Kapitaltilgang og risikoavlastning

Eksfins rolle er å fremme norsk eksport, og eksportvekst, gjennom konkurransedyktig statlig finansiering. Eksfin har 125 ansatte med hovedkontor i Oslo. I tillegg åpnet de i høst nytt kontor i Stavanger og utvidet kontoret i Ålesund.

Vi kan kanskje forveksles med en bank, men vi ligger under NFD. Vi jobber tett med bankene for å utvide deres handlingsrom, noe som er en fordel for bankens kunder som ønsker å eksportere eller kjøpe norsk.

Astrid Etienne, senior kundeansvarlig i Eksfin.

– Vi jobber tett med bankene for å utvide deres handlingsrom, noe som er en fordel for bankens kunder som ønsker å eksportere eller kjøpe norsk. Bankenes kjennskap til våre ordninger øker, men vi prater gjerne med bedriftens bankforbindelse for å finne løsninger som genererer økt eksport, sier Astrid Etienne.

Hvilke næringer jobber dere mest med?

-Vi jobber innenfor en rekke ulike næringer. Med en garantiramme på 185 milliarder kroner har Eksfin en betydelig evne til å sikre kapitaltilgang og gi risikoavlastning. I tillegg til garantier har vi muligheten til å gi lån. Havnæringene er en stor del av porteføljen, og her finner man mye skip; alt fra trålere, brønnbåter, ferger, og supplyskip.

Vekst i oppdrettsporteføljen

Ser vi på fiskeri og havbruk utgjør dette ca. 4% av Eksfins portefølje.

– Etter at vi fikk muligheten til å finansiere investeringer i Norge ser vi en generell økning innen oppdrett, både for anlegg i sjø og på land.

Finansiering: Vekst i Eksfins oppdrettsportefølje
Figur 1: Grafen viser utvikling i risikoeksponering i perioden fra 2014 til i dag, fordelt mellom havbruk og landbasert oppdrett.

Hva navigerer du etter når du skal evaluere risikoen i prosjektene Eksfin er med på?

– Vi lærte mye av RAS-prosjektene vi var med på mellom 2014-2017, og etter noen stille år er vi nå inne på flere landbaserte prosjekter. Vårt aller første landbaserte prosjekt var faktisk tilbake i 2011. Her var vi nok litt tidlig ute og opplevde stor risiko. I dag ser vi større variasjon i risiko mellom ulike prosjekter, og vurderer en rekke forhold på skalaen mellom høy og lav risiko.

Har du noen eksempler på hvordan ulike faktorer plasserer seg på skalaen mellom høy og lav risiko?

Prosjektfinansiering kommer ofte med økt kompleksitet sammenlignet med selskapsfinansiering, og derav høyere risiko. Anlegg i utlandet har gjerne høyere risiko enn i Norge hvor næringen har en omfattende infrastruktur på plass. I tillegg eksisterer det mye kompetanse i alle ledd, noe som ikke alltid er tilfelle i utlandet. Da snakker vi særskilt om laks og ørret. Ukjente arter vil nok ha større risiko enn kjente arter ettersom man ikke har samme historikk og kunnskap på plass.

Variasjon i risiko mellom prosjekter - Eksfin
Figur 2: Eksempel på elementer som gir utfall på risikobildet for prosjekter.

Norge i sentrum av utviklingen

Norge er verdensledende innen havbruk, og Eksfin ønsker å være en sentral støttespiller for næringen. Når Salmon Evolution bygger sitt første landbaserte lakseoppdrettsanlegg på Indre Harøy er det med ny teknologi, såkalt hybrid gjennomstrømmingsteknologi. Dette er et system hvor store mengder friskt sjøvann er anleggets primære kilde for rensing av vann. I tillegg gjenbrukes rundt 2/3 av vannet for å redusere energiforbruk knyttet til pumping og oppvarming av sjøvann. Dette tilrettelegger for en produksjon med optimale forhold for tilvekst med lav biologisk og operasjonell risiko.

-Dette er første gang Eksfin finansierer et landbasert matfiskanlegg i Norge. Her vil det skapes eksportinntekter gjennom laksen som produseres, noe som gjør at vi kan garantere for 50% av lånet gitt av Nordea og Sparebanken Vest.

-Når vi snakket om faktorer tidligere, er teknologi også noe vi ser på. Veletablerte teknologileverandører har lavere risiko enn nye teknologileverandører. Gjennomstrømmingsanlegg vurderes som lavere risiko enn RAS-anlegg fordi den teknologiske risikoen er lavere.

Det er så langt få vellykkede landbaserte matfiskanlegg, noe som gjør det risikofylt å gå inn i nye prosjekter. Nyetablerte selskaper og enkeltstående anlegg er helt avhengig av at prosjektet lykkes for at selskapet skal kunne betjene gjelden. Har man solide eiere som kan stille garantier eller gi sikkerhet utenfor prosjektet hjelper dette når Eksfin skal gjøre sin vurdering.

-Når vi jobber med prosjektfinansiering er låneavtalen mer omfattende, og vi henter inn tredjepartsvurderinger av planer og framdrift i byggingen.

Norske leverandører i utlandet

I tillegg til eksportrelaterte investeringer i Norge kan Eksfin delta i lånefinansiering av landbaserte oppdrettsanlegg i utlandet. Et eksempel på dette er finansiering av Nordic Aqua Partners’ landbaserte lakseoppdrettsanlegg i Kina, hvor AKVA group er en stor norsk utstyrsleverandør. Utstyrsprodusenten fra Jæren er totalleverandør av utstyr, design og montering.

-For at vi skal kunne være med på finansiering av anlegg i utlandet må norske leveranser være en del av investeringen. Prosjektet i Kina har vært en spennende finansiering. Her har godt samarbeid og tidlig dialog med kunden vært viktig. Det er et krevende prosjekt så industrikompetansen og erfaringen til AKVA group har kommer godt med i prosjektet.

Finansiering av hele verdikjeden

På Frøya ligger Vikan Settefisk sitt nye anlegg. De har kun norske kunder, men er en underleverandør til selskaper som driver med eksport. Dette gjør det mulig for Eksfin å delta i finansieringen.

-Vi kan finansiere anlegg i Norge når det som produseres skal, direkte eller indirekte, eksporteres. I form av risiko har smolt- og postsmoltanlegg en opparbeidet historikk og det finnes referanseprosjekter vi kan se til. Dette gir en lavere risiko sammenlignet med matfiskanlegg hvor det er få referanser å vise til.

Tett samarbeid med bank

Eksfin gjør alltid finansieringer i tett samarbeid med banker med industrikompetanse. På flere av oppdrettsprosjektene har banker som Nordea og Sparebankene vært inne med risikoavlastning på lån fra Eksfin, eller bidratt med lån som Eksfin avlaster. Astrid merker stor forskjell mellom hvor tett norske banker er på oppdrettsnæringen i forhold til utlandet, nettopp fordi vi har en velutviklet næring i Norge.

-Når man jobber mot utlandet er det ingen selvfølge at bankene har den industrikompetansen vi ofte ser i Norge. Da krever det mer av oss, og at vi stiller med god innsikt i oppdrettsnæringen.

Banken tar rollen som arrangør og agent, og når bank er på plass starter den fulle jobben med vurderinger knyttet til en søknad om finansiering.

Det er et komplekst risikobilde du skal holde kontroll på. Har du en huskeliste som bedriftene kan starte med?

-Ja det er ofte komplekst, smiler Astrid bekreftende.

Astrid Etienne - Eksfin - Risiko i landbasert oppdrett
Astrid Etienne er senior kundeansvarlig i seksjon for fiskeri og havbruk i Eksfin og jobber tett med bedrifter innen fiskeri og havbruk for å fremme norsk eksport.


-Og derfor er det viktig å vurdere hvert prosjekt for seg. Vi har ikke en definert liste med betingelser hvor man jobber seg gjennom – og sjekker man av på alle så får man finansiering. Til det finnes det alt for mange variasjoner i prosjektene vi jobber med. Men vi har noen hovedprinsipper som er viktig for oss, og som gir oss en rød tråd i analysene våre.

Og hovedprinsippene er?

-For å lage en kort huskeliste ser vi på følgende hovedprinsipper:

  1. Bank
    Det er viktig å ha med en bank på laget – en som er interessert i å være med å finansiere prosjektet, men som kanskje ikke ønsker å ta all risikoen alene.
  2. Egenkapital
    Her må størrelsen være tilpasset prosjektets risiko og kompleksitet. Jo større risiko, jo større behov for egenkapital.
  3. Eiere
    Vi legger stor vekt på eierne bak prosjektene vi finansierer. Her er det viktig for oss å se industrielle eiere med relevant kompetanse som gagner prosjektet, samt finansiell løfteevne som kan tilføre likviditet til prosjektet ved behov.

– Kompetanse på kjøpersiden var nettopp noe vi så på Kina prosjektet. Nutrecos deltagelse på eiersiden var avgjørende for at vi kunne være med.

Spennende med nye muligheter

De verktøyene Eksfin har for å fremme eksport er lån og garantier, og investeringer i landbasert oppdrett gir ringvirkninger for leverandørindustrien i Norge.

-Vi er inne i en spennende periode hvor det settes ambisiøse eksportmål, og Eksfins handlingsrom utvides. Med investeringsfinansiering har vi fått mer fleksibilitet enn tidligere. Neste år planlegger vi blant annet å kunne finansiere arbeidskapital for eksportbedrifter. I og med at oppdrettsnæringen har høy grad av eksport er det mye vi kan være med på.

-Det skal være lav terskel for å ta kontakt med oss. Jeg prater gjerne mer med eksportbedrifter og deres underleverandører, for vi kan gjøre mer på finansieringssiden enn mange er klar over.

Denne artikkelen var på trykk i landbasedaq.no