Nyheter: Om Eksfin

Hvordan bruke klimakapital til å dekke eksportgapet?

Tone Lunde Bakker i Arendal (2)

Innlegg av adm.dir. Tone Lunde Bakker
Arendalsuka, tirsdag 17.august 2021

Tusen takk til Nysnø, Skift og Energi21 for invitasjonen, og til dere som er kommet hit for å bidra til å gjøre oss i virkemiddelvirksomhetene enda bedre i stand til å hjelpe norske eksportbedrifter.

Eksportfinansiering Norge – Eksfin ble etablert 1. juli som et resultat av en fusjon mellom GIEK (Garantiinstituttet for eksportkreditt) og Eksportkreditt Norge.

For de av dere som ikke var kjent med disse virksomhetene, kan vi kort si at de tilbød statlig lånefinansiering og garantier for å stimulere norsk eksport, og ofte sammen med banker. Hvorfor valgte NFD å fusjonere dem? Fordi vi må bli lettere å finne og lettere å bruke, og være ett kontaktpunkt for kundene som trenger eksportrelatert finansiering.

Hvorfor er våre lån og garantier viktige for norsk eksport?

Av to grunner:

Først, fordi eksport er kapitalkrevende, både for utenlandske kjøpere, og for bedriftene våre som skal investere og produsere. Eksfin øker kapitaltilgangen betydelig for kjøper og selger. En havvind-park koster milliarder, og når vi går inn, blir det lettere for norske leverandører å få kontrakter.

For det andre – fordi eksport er mer risikabel enn innenlandsk handel, det er lettere å tape penger om noe går galt. Garantier fra den norske stat minsker risikoen betraktelig. F.eks. en skipsreder som skal betaler et stort forskudd til et verft før hennes nye skip er bygd – vår garanti gjør at verftet lettere får oppdraget.

Finansieringsløsningene våre kommer i tillegg til det private bank- og finansmarkedet. Staten skal ikke konkurrere ut private virksomheter – derfor er det tett og godt samarbeide med norske og utenlandske banker viktig.

Eksfin har i dag gitt ca NOK 50 milliarder i lån og 100 milliarder i garantier.
Og, rammene fra staten er mye høyere, dvs vi har mye ledig kapasitet som kan bidra til økt norsk eksport.

Vi er 130 kompetente norske og internasjonale medarbeidere, med bl.a erfaring fra internasjonale banker og bedrifter, og vi har kontorer i Oslo og Ålesund – og skal utvide med minimum et kontor til.

Oppsummert: Eksfin skal bidra til økt salg for norsk eksportnæring og til redusert risiko for eksportører, kjøpere og banker.

Eksportmeldingen 2021

1.100 milliarder kroner – det er størrelsen på norsk eksport, og det har vært veldig lav vekst siden år 2000. Eksporten bidrar til 560.000 arbeidsplasser ihht Menons beregninger. Og i dag utgjør eksport av olje og gass 1/3 av 1100 mrd, service 1/3 og industri 1/3. 

Den norske eksporten utgjør 37% av BNP mot f.eks. 45 % i Tyskland og Sverige, og ingen andre OECD-land har tapt globale markedsandeler like raskt som Norge de siste 20 årene. Det er dette eksportgapet som diskuteres i dag.

Så må vi ha med oss at Norge hadde stort handelsoverskudd i juli 2021 på over 40 milliarder kroner, det største på mange år.

Hva er koblingen mellom grønn næringsutvikling og eksport?

Internasjonalt er det økt fokus på bærekraft, både industrielt og finansielt. Markedene blir mer «grønne». Den internasjonale konkurransen, som bedriftene møter i eksportmarkedet, tvinger derfor fram mer bærekraftige løsninger.

Samfunnsøkonomisk forskning viser at eksponering mot globale markeder tvinger bedrifter til å bli mer innovative, og dermed mer konkurransedyktige. Eksport øker på den måten produktivitet – som er den viktigste driveren for velferdsvekst i en økonomi (kilde Menon).

Norsk grønn eksport er veldig liten i dag, bare 1% av total eksport. – 11 mrd NOK. Danmark har mer enn 10 ganger høyere; NOK 160 mrd. Ingen tvil om at Norge må øke og omstille vår eksport, spesielt innen fornybar.

Men alle eksportnæringer jobber med å bli grønnere, bl.a. verftsindustri, fiskeri og oppdrett, prosessindustri m.f. og de bruker oss for å finansiere store investeringer knyttet til dette.

Hvor kan Norge spille en internasjonal rolle innen grønn næringsutvikling?

Norge har i hovedsak 3 næringsklynger hvor vi er internasjonalt konkurransedyktige:

  • Energi
  • Sjømat
  • Maritim næring

Basert på dagens ståsted, er det primært gjennom utvikling av disse næringene at vi i størst grad kan bidra til grønn vekst.

Energi

  • Omlegging fra fossil energi til fornybar energi – det mest opplagte
  • Spesielt fokus på utvikling av havvind; synergier mot maritim kompetanse og kompetanse innen offshore olje og gass
  • Utvikle nye energibærere; hydrogen, ammoniakk m.m.
  • Utvikling av batteriteknologi
  • Utvinne fossil energi med minst mulig utslipp, norsk sokkel ligger bra an her
  • Utvikle teknologi for karbonfangst og lagring av karbonutslipp

Sjømat

  • Enormtpotensial for norsk næringsliv, både via naturlige fortrinn og innarbeidet markedsposisjon
  • Sjømat er ressursvennlig sammenlignet med kjøttproduksjon (fisk trenger 1,2 kg fór for å vokse 1 kg, storfe trenger 8 kg fór for å vokse 1 kg) = vekst i sjømat på bekostning av kjøtt vil være grønn vekst
  • Sjømat er også mer klimavennlig enn produksjon av kjøtt, grunnet utslipp av metan fra dyrene
  • Mer videreforedling av fisken i Norge representerer enda større potensiale for verdiskaping i næringen

Maritim næring

  • Norske verft og utstyrsleverandører er verdensledende på klimavennlig løsninger.
  • Skipsdesignog utstyrspakker eksporters globalt til skipsbygging – og det jobbes mye med helhetlige løsninger for lavest mulig fotavtrykk til havs.
  • Framdriftsmaskineri: batteridrift / hydrogendrift. Fornyelsen av den norske fergeflåten er et kraftfullt tiltak for klima som samtidig gir drahjelp til leverandørenes omstilling og vekst.
  • Rensesystemer for svovelutslipp og for rensing av ballastvann.

EUs Green Deal

La meg si litt om EUs såkalte Green Deal, som åpner store muligheter for norske bedrifter. (kilde Menon, fra “Eksportmeldingen 2021”)

«European Green Deal» omtales av flere som det viktigste som har skjedd i EU siden innføringen av det indre markedet i 1993. Den grønne vekststrategien ble lansert i desember 2019 og skal markere en ny retning som ser klima-, forsknings- og innovasjons- og næringspolitikk i sammenheng.

Hele økonomien forsøkes sett i sammenheng og litt forenklet dekkes tre hovedtemaer:

  1. Energiomstilling og elektrifisering,
  2. Industri og sirkulærøkonomi
  3. Biologisk mangfold og matproduksjon.

I praksis betyr dette at et enormt marked for varer og tjenester skal justere hele økonomien etter et klimamål som er mer ambisiøst enn Paris-avtalen.

Green Deal vil generere investeringer på over 1 000 milliarder euro i bærekraftige investeringer over de neste ti årene. Mange av disse investeringene vil være innen nye markeder og innen produkter og teknologier som i dag i liten grad eksisterer i kommersiell skala. Med høy kompetanse som sterkeste fortrinn, gir EUs Green Deal store muligheter for norske eksportbedrifter!

… og som Eksfin i neste omgang kan være med å finansiere – og utløse.

Hva annet kan Eksfin bidra med til grønn næringsutvikling?

  1. Eksfin tilbyr lån med lang løpetid. Banker har utfordringer med å tilby lang finansiering til store klimavennlige prosjekter da det krever mye kapital. Sammen får vi det til.
  2. Eksfin kan, sammen med banker, tilby finansiering som er «sustainability linked». Det vil si at låntaker får bedre vilkår av bankene dersom avtalte bærekraftsmål oppnås gjennom løpetiden på finansieringen.
  3. Eksfin garanterer for store kraftkontrakter til bl.a. norsk prosessindustri. Selskaper som Alcoa og Eramet har brukt oss til å inngå avtaler om kjøp av fornybar energi til sin produksjon. Vi ser for oss at Eksfin også kan finansiere norsk produksjon av batterier, og for eksempel hydrogen i Norge.
  4. Eksfin hjelper store havvind-eksportører inn i internasjonale prosjekter. Hittil har vi gått inn med 7 milliarder kroner til havvindparker, både i Europa og Asia. Vi tilbyr gode betingelser, vi er en trygg partner med den norsk stat i ryggen, og vi er samarbeidsvillig og lite byråkratiske. Vi har også mulighet til å delta i finanseringer av flytende havvindparker på norsk sokkel, og håper å delta i konkrete prosjekter etter hvert.
  5. Grønn skipsfinansiering – Eksfin har over de siste årene spilt en sentral rolle i det grønne skifte innen norsk shipping. Vi har bl.a stilt opp med NOK 10 mrd i lån og garantier for å finansiere hele 35 miljøvennlige skip – enten bygd i Norge, eller i utlandet med mye norsk utstyr ombord. Eksempler: Hybride og elektriske cruiseskip, ferger, havvind-fartøy og oppdrettsfartøy, og renseteknologi. Her har vi bistått, redere, verft, og leverandører med finansiering og rådgivning.
  6. SMB. Klimavennlig produksjon og kompetanse er ikke bare noe for de store. Også små- og mellomstore tar allerede del, eller ønsker å gjøre det. Eksfin kan hjelpe kjøperne deres med finansiering – eller kanskje enda viktigere – hjelpe SMBer til å investere i sin egen virksomhet for å bli mer konkurransedyktig innen grønne markeder, sammen med banken deres.
  7. Eksfin har også startet overvåking av utslipp gjennom deltakelse i shipping-nettverket «Poseidon Principles», som måler klimautslipp i deler av shipping porteføljen.

Avsluttende kommentarer

Grønn næringsutvikling er en enorm mulighet for norsk næringsliv.

Vi i Eksfin trenger ikke dytte på industrien, eller komme med pekefinger – tvert imot er dette noe industrien selv er en pådriver for, og investerer store ressurser i.

Det offentlige virkemiddelapparatet må jobbe sammen for å støtte bedriftene i entreprenørskap, vekst og skalering..

Fordi grønn næringsutvikling er så høyt prioritert for norske bedrifter, vil vi prioritere dette høyt i det strategiske arbeidet knyttet til utviklingen av Eksfin.

Les mer om: